Zeeduivel stoofpot à la provençale

Hoofdgerecht voor 4 personen 

Over dit gerecht

Een rijke, mediterrane stoofschotel met stevige stukken zeeduivel, gestoofd in een geurige saus van tomaat, kruiden en verse groenten. De combinatie van romige aardappeltjes, zilte ansjovis en kruidige bouillon maakt dit gerecht warm, vol van smaak en perfect om te serveren met een stuk vers stokbrood.


⏱️ Bereidingstijd

Totaal: ± 50 minuten
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 30 minuten


Bereidingswijze

1. Voorbereiding

Spoel de aardappelen schoon, schil ze en snijd in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
Pel en snipper de ui, en plet de knoflook tot een fijne pulp.

2. Groenten stoven

Verhit een scheutje olijfolie in een ruime stoofpan op middelhoog vuur.
Voeg de aardappelen toe en bak 1 minuut.
Voeg daarna de ui en knoflook toe en roer goed door.

3. Pittige basis

Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en hak fijn.
Voeg toe aan de pan en laat kort meebakken.

4. Groenten toevoegen

Schil de paprika met een dunschiller, verwijder zaadlijsten en snijd in grove stukken.
Snijd de courgette in blokjes van 1 cm.
Halveer de kerstomaten.
Voeg alles toe aan de pan en laat enkele minuten meebakken.

5. De saus maken

Roer de tomatenpuree door de groenten en laat kort meebakken.
Voeg vervolgens de tomatenpulp en de warme groentebouillon toe.

6. Kruiden toevoegen

Bind tijm, rozemarijn, oregano en laurier samen tot een klein kruidenboeketje (bouquet garni) en voeg toe aan de stoofpot.
Laat zachtjes pruttelen op laag vuur.

7. Ansjovis & olijven

Hak de ansjovisfilets fijn en voeg toe aan de saus — dit zorgt voor een subtiele zoute diepte.
Voeg ook de olijven toe en roer alles goed door.

8. Zeeduivel toevoegen

Snijd de zeeduivelfilets in hapklare stukken en leg ze in de saus.
Zet het deksel op de pan en laat het geheel 15 minuten zacht sudderen, tot de vis gaar en mals is.

9. Afwerken

Verwijder het kruidenboeketje.
Hak de verse peterselie en basilicum fijn en strooi deze over het gerecht.
Breng op smaak met limoensap, zout en peper.

🍽️ Serveren

Serveer de mediterrane stoofschotel warm in diepe borden of kommen, met vers gesneden stokbrood om in de rijke saus te dippen.


💡 Tip

Deze stoofschotel is ook heerlijk met een schepje aioli of een druppeltje extra vierge olijfolie vlak voor het serveren.


Eet smakelijk!
Recept van The FishLovers


Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 zeeduivelfilets
  • 0,6 l groentebouillon
  • 600 g aardappelen
  • 20 g ansjovisfilets
  • 250 g kerstomaten
  • ½ courgette
  • ½ paprika (rood of geel)
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 takjes oregano
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • Enkele takjes platte peterselie
  • Enkele blaadjes basilicum
  • 300 g tomatenpulp
  • 2 el zwarte olijven
  • 40 g tomatenpuree
  • Sap van 1 limoen
  • 1 scheutje olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
Bekijk product van recept

Recept van: Klant van The FishLovers

Prachtig om te zien dat onze klanten mooie recepten kunnen maken va onze producten. In dit recept wordt laten zien hoe je de Zeeduivel in een stoofpot à la provençale kunt bereiden.

Bekijken

Flessenpost: €5 korting

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct €5,- korting op je eerste bestelling!