MSC & ASC

De belangrijkste keurmerken voor een duurzame visserij

Bij The FishLovers zijn we heel bewust bezig met het milieu en duurzame visserij. Circa 1/3 van de beviste populaties in onze oceanen heeft last van overbevissing. 98% van de overbeviste vispopulaties kan echter ook herstellen als er juist management plaatsvindt. Met name Europa loopt wereldwijd voorop als het om milieu- en duurzaamheid gaat, waarbij West-Europa al een heel eind op de goede weg is. Want we willen ook morgen en overmorgen nog genieten van deze overheerlijke visproducten. Daarom dragen wij het MSC (Marine Stewardship Council) en het ASC (Aquaculture Stewardship Council), de 2 belangrijkste keurmerken op het gebied van duurzaamheid en milieu voor de visbranche, een warm hart toe.

Voor velen is het qua keurmerken helaas niet altijd duidelijk wat waar voor staat in de visserijwereld. We hebben daarom de belangrijkste milieukeurmerken die voor hier gelden niet alleen op een rij gezet, maar we geven tevens aan hoe deze keurmerken in de dagelijkse praktijk nu eigenlijk werken en hoe jij ze het beste kan herkennen.

MSC: Marine Stewardship Council

Het betreft hier een internationaal erkend programma dat zich richt op het bevorderen van duurzame visserijpraktijken. Het doel van MSC is om ervoor te zorgen dat visserijen op een manier worden beheerd die de gezondheid van de oceanen behoudt en de visbestanden op lange termijn beschermt.

Dit keurmerk wordt toegekend aan visserijen die voldoen aan strenge criteria op het gebied van duurzaamheid, waaronder:

  • het minimaliseren van bijvangst
  • het beschermen van kwetsbare ecosystemen
  • en het handhaven van gezonde vispopulaties.

Visproducten met het MSC-keurmerk kun je aan de hand van het blauwe MSC-logo traceren van de visserij tot aan de winkelschappen. Zo kun je vertrouwen op de duurzaamheid van je aankoop.

ASC: Aquaculture Stewardship Council

Het betreft hier een wereldwijd initiatief dat zich richt op het bevorderen van duurzame praktijken in de aquacultuur, oftewel het kweken van vis, schaaldieren en andere waterdieren. Het doel van ASC is om verantwoorde aquacultuur te stimuleren die de gezondheid van waterhabitats behoudt, de impact op het milieu minimaliseert en het sociale en economische welzijn van lokale gemeenschappen ondersteunt.

Het keurmerk wordt toegekend aan kwekerijen die voldoen aan strenge normen op het gebied van milieu, sociale verantwoordelijkheid en dierenwelzijn. Deze normen omvatten onder andere:

  • het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en antibiotica
  • het beschermen van lokale ecosystemen
  • het respecteren van arbeidsrechten
  • en het bevorderen van transparantie in de toeleveringsketen.

Producten met het ASC-keurmerk kun je aan de hand van het lichtblauwe ACS-logo herkennen van de kwekerij tot aan de consument. Daardoor kun je als consument vertrouwen op de duurzaamheid en verantwoordelijkheid van jouw aankoop. Door het stimuleren van duurzame aquacultuurpraktijken draagt ASC bij aan het behoud van de oceanen en het waarborgen van een gezonde toekomst voor zowel mensen als het milieu.

De belangrijkste keurmerken in de praktijk.

Hoewel het niet altijd even duidelijk is hoe het met de status van de diverse keurmerken gesteld is, hebben we bij The FishLovers het streven om waar het kan zoveel mogelijk hieraan te voldoen. Dat heeft dagelijks onze aandacht. Zo zijn we ook in gesprek gegaan met de Hollandse MSC-organisatie hierover. Doel: de werking van de belangrijkste keurmerken zo helder mogelijk op een rij te zetten.

ASC in de praktijk: De visproducten die volgens de ASC-richtlijnen gekweekt zijn, kun je heel gemakkelijk herkennen. The FishLovers betrekt zijn visproducten uitsluitend van kwekerijen die het ASC-keurmerk bezitten. Kortom: als je gekweekte vis bij ons bestelt, zoals tarbot, paling en zeebaars, dan weet je zeker dat deze volgens de strenge ASC-richtlijnen gekweekt zijn. Duurzaam en gezond.

MSC in de praktijk: Met betrekking tot het MSC-keurmerk - dit behoort tot de 12 topkeurmerken in Nederland - kunnen we melden dat het merendeel van alle vissoorten MSC zijn, maar dat we daar geen 100% zekerheid over kunnen geven. Handig in deze is de MSC/ASC-viswijzer, die precies aangeeft welke visproducten ACS en/of MSC gecertificeerd zijn. Aangezien dit de 2 belangrijkste keurmerken zijn, mag je aannemen dat deze ook betrouwbaar zijn. Heb je twijfel? Vraag het Dirk de Visserman.


Echte verse vis!

Bij ons draait alles om echte, verse vis. Dankzij ons efficiënte logistieke proces kunnen we de dagverse vis van de ochtend, dezelfde dag nog fileren en bij jou thuis afleveren. Zonder vertraging of onnodige tussenstappen wordt jouw bestelling gekoeld, gefileerd en reukvrij vacuüm verpakt. Dat proef je meteen!

Bekijk assortiment