Asado braai zalm - De fik erin

 

Ingrediënten

Voor de zalm:

- 1 zalmzijde met huid (klik hier om je zalmzijde te bestellen)
- Braairub no.4

Voor de wortelen:
- bos wortelen (10-12 stuks)
- 2 el gesmolten boter
- 2 el honing
- 2 tl sinaasappelrasp
- 2 tl balsamico azijn
- Braairub no.2
-2 el fijngehakte verse peterselie

Voor de vissaus:
- 250 ml visbouillon
- 1 glas chardonnay (Kook altijd met de wijn, die je er ook bij gaat drinken)
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 1 el mosterd
- 2 el vers gehakte bieslook

Benodigdheden

- stookplaats
- stookhout, wij gebruiken sekelbos
- voedsel veilige houten plank
- gietijzer rooster

Bereiding:

Stook een mooi vuurtje van droog hout. Wij gebruiken sekelbos, maar elk droog voedselsafe hout is geschikt (essen, beuk etc.) Ook kun je houtskool of briketten gebruiken met wat rookhout ertussen, maar dan mis je natuurlijk wel de beleving van open vuur!
Blancheer de wortelen, haal ze uit het water en dep ze droog. Maak een marinade van de gesmolten boter, honing, balsamico azijn en de rasp van de sinaasappelschil. Kwast de wortelen rondom rijkelijk in met de marinade.
Haal de zalmzijde uit de koeling en dep hem droog. Smeer de vleeskant van de zalm lichtjes in met wat olijfolie en bestrooi met je Braairub naar keuze, wij gebruiken bij deze bereiding Braairub no.4.
Bevestig je zalmzijde aan je houten plank, met de huid op de plank. Wij gebruiken een cederhouten plank, maar elke voedsel veilige plank is geschikt. 
Bevestig de plank aan het asadokruis en zet deze naast het vuur. 
Probeer de opstelling zo in te richten dat de zalm overal evenveel hitte vangt. Is de zalm aan een kant dikker, zorg dan dat dit stuk van de zalm de meeste hitte pakt.
We gaan de zalm garen tot een kern tot medium rare (45-50C) of well done (60-65C) net wat je voorkeur heeft. 
Tijdens het garen van de zalm trek je de fles chardonnay open, schenk je voor jezelf een glas in en maak je de vissaus. Verwarm de boter in een sauspannetje, voeg beetje bij beetje de bloem toe en roer dit met een garde door tot een beetje klonterig mengsel. Voeg al doorroerend nu de visbouillon toe,  de mosterd, het glas chardonnay en als laatste de bieslook. Laat het geheel inkoken op een matig vuurtje.
Wanneer de zalm bijna de gewenste temperatuur heeft grill je de wortelen rondom op een loeiheet gietijzeren rooster.
Haal de plank van het asadokruis en serveer de zalm op de plank. Leg de gegrilde wortelen op een plank of in een schaal   en top af met de verse peterselie.
Serveer de saus erbij en schenk er een frisse volle chardonnay bij!

Buen apetito!

Recept van: 

Defikerin


Echte verse vis!

Bij ons draait alles om echte, verse vis. Dankzij ons efficiënte logistieke proces kunnen we de dagverse vis van de ochtend, dezelfde dag nog fileren en bij jou thuis afleveren. Zonder vertraging of onnodige tussenstappen wordt jouw bestelling gekoeld, gefileerd en reukvrij vacuüm verpakt. Dat proef je meteen!

Bekijk assortiment